Ragbi klub Rad

Tabela

 

 

  Tим У П Н И +/- Б
1 РАД 0 0 0 0 0:0 0
2 ПАРТИЗАН 0 0 0 0 0:0 0
3 ВОЈВОДИНА 0 0 0 0 0:0 0
4 ДИНАМО 0 0 0 0 0:0 6
5 ТОРПЕДО 0 0 0 0 0:0 0

 

 1.Коло – 12-13.март

  Торпедо – БРК ЦЗ (- : -)

  Динамо – РАД (- : -)

 

 2.Коло – 19-20.март

 БРК ЦЗ – Динамо (- : -)

 Партизан – Торпедо (- : -)

 

 3.Коло – 26-27.март

  Динамо – Партизан (- : -)

  РАД – БРК ЦЗ (- : -)

  

 4.Коло – 02-03.април

  Партизан – РАД (- : -)

  Торпедо – Динамо (- : -)

 

 5.Коло – 23-24.април

  РАД – Торпедо (- : -)

  Брк ЦЗ – Партизан (- : -)

 

 6.Коло – 14-15.мај

  БРК ЦЗ – Торпедо (- : -)

  РАД – Динамо (- : -)

 

 7.Коло – 21-22.мај

  Динамо – БРК ЦЗ (- : -)

  Торпедо – Партизан (- : -)

 

 8.Коло – 28-29.мај

  Партизан – Динамо (- : -)

  БРК ЦЗ – РАД (- : -)

 

 9.коло – јесен 2022

  РАД – Партизан (- : -)

  Динамо – Торпедо  (- : -)

 

 10.коло – јесен 2022

  Торпедо – РАД (- : -)

  Партизан – Брк ЦЗ (- : -)

 

 11.коло – јесен 2022

  Торпедо – Брк ЦЗ (- : -)

  Динамо – РАД (- : -)

 

 12.коло – јесен 2022

  БРК ЦЗ – Динамо (- : -)

  Партизан – Торпедо (- : -)

 

 13.коло – јесен 2022

  Динамо – Партизан (- : -)

  РАД – БРК ЦЗ (- : -)

 

 14.коло – јесен 2022

  Партизан – РАД  (- : -)

  Торпедо – Динамо (- : -)

 

 15.коло – јесен 2022

  РАД – БРК ЦЗ (- : -)

  Брк ЦЗ – Партизан (- : -)

 


STADION

КУП ШЕСТ НАЦИЈА 2019 (Видео)

Datum: 29.01.2019 | Kategorija : Vesti

Почетак фебруара доноси 125. издање Купа шест нација. Можда не битније, али свакако драже такмичење од светског првенства, првенствено због дуге традиције. Дванаест година после првог репрезентативног меча у рагбију између Шкотске и Енглеске, 1871. године коју су Шкоти решили у своју корист, два есеја и један шут за два, насупрот једног есеја, одигран је први турнир националних селекција, претеча данашњег Купа 6 Нација. 1883. у такмичењу под називом Хоум Нејшнс (домаће нације – енг: Home Nations) су учествовале Енглеска, Велс, Шкотска и Ирска, а најуспешнија је била селекција Енглеске. 1910. године овом турниру се прикључује и Француска. Такмичење мења назив у Пет нација. Такво такмичење ће се играти до 1932.године, где због несугласица из Првог Светског рата, Француска бива избачена и такмичење опет враћа стари назив из 1883. године, односно са правом наступа само острвских земаља. Ипак због Другог Светског рата 1939. године је одиграна последња утакмица новог-старог такмичења. 1946. Француска се враћа у такмичење и све до 2000, године се турнира одржавао под називом Пет нација. Те 2000. Италија улази као шеста екипа и од тада до дан данас ово легендарно такмичење носи назив Куп Шест нација. До сада највише успеха у овом такмичењу, гледајући целокупну статистику, имају Енглеска са 28 тријумфа и Велс са 26.

Прштаће на теренима од Рима до Единбурга у фебруару и марту. У наставку прочитајте кратак опис и нашу скромну анализу националних селекција чији ће сусрети загрејати ове зиме љубитеље рагбија у Србији.

 

Италија – Рагби није традиционалан спорт у Италији. Полетна игра са јајастом лоптом није чак ни међу 10 најпопуларнијих спортова у Италији. На Апенинском полуострву корене су већ пустили фудбал, кошарка, одбојка, ватерполо, бициклизам… Азури су се европској елити, као што смо већ напоменули, придружили почетком трећег миленијума. Италијану су тренутно 13. на светској ранг листи, а имају око 1 000 рагби клубова и око 80 000 регистрованих рагбиста. Најславнији италијански рагби клубови су Бенетон, Милано, Ровиго, Петрарка… Италијани су учествовали на свих осам светских купова, али никада нису прошли групну фазу. Такође никада нису освојили наслов првака Европе. Италијани су често служили као “топовско” месо Британцима и Ирцима у купу сест нација. Ипак не смемо потценити Италијане. Они имају свој понос и сигурно ће зелети да покажу зубе у фебруару и у марту. Прошле године у тест мечевима, Италија је победила Јапан и Грузију. Селектор Италије је Ирац Конор Ошеј, а капитен “громада” од човека, чеп Серђо Парисе. Ове сезоне, Италија ће као домаћин у Купу шест нација дочекати Велс, Ирску и Француску, а гостоваће у Единбургу и у Лондону. Најискуснији италијански скрамаши су талонер Леонардо Ђилардини, играч друге линије Алесандро Зани и легендарни пак лидер аргентинског порекла, Серђо Парисе. Солидни играчи линије су Томасо Бенвенути, Микеле Кампањаро и Томасо Алан. У првом колу Италија гостује Шкотској и у том мечу, све сем сигурне победе горштака би била прворазредна сензација. Реално би било да Италија и ове године заврши на последњем месту.

 

Француска – Историјски гледано, Француска је друга највећа европска сила после Енглеске. У земљи Галских петлова, рагби је други најпопуларнији спорт, одмах иза фудбала. У Француској има око 1 800 рагби клубова и око 360 000 регистрованих рагбиста. Најславнији француски рагби клубови су Стад Тулуз, Стад Франс, Безије, Бордо, Азен, Биариц, Расинг, Перпињан, Тулон, Брив… Плави су учествовали на свих осам светских купова и увек су бележили добре резултате. Три пута су били вицешамиони Света 1987, 1999 и 2011. Али Французи данас нису више оно сто су били. Некада су често побеђивали Нови Зеланд, а у скорије време триколори бележе слабије резултате. Последњи пут су трофеј у Купу Шест нација узели 2010. Разлог је вероватно у томе, сто у домаћој Францукој Топ 14 лиги у клубовима, најважнију улогу у тимовима имају скупо плаћени странци, док домаћи француски играчи испаштају, седе на клупи и имају споредну улогу. Француска је тренутно 10. на светској ранг листи. Прошле јесени Француска је у пријатељским тест мечевима изгубила на свом терену од Фиџија и Јужне Африке. Селектор Француске је Зак Брунел, а капитен Зилем Зирадо. Поред талонера Зирада, најискуснији француски скрамаш је чеп Лујис Пикамол. Одлични бекови су деми Морган Пара, центри Фофана и Бастарод, крило Хузе и аријер Максим Медард. Ове зиме, Французе ће дочекати Велс и Енглеску, а гостоваће у Италији, Шкотској и Ирској. У првом колу у Француску долази Велс и очекујемо победу гостију. Довољан је податак да су у последњих 7 међусобних дуела, Змајеви 6 пута излазили као победници. Француска је подмладила састав, нарочито у скраму, те не очекујемо нешто пуно од њих у овогодишњем Купу шест нација. Скрам зна да буде тас на ваги који доноси победу, а Французи су ту “танки”. Иако Галски Петлови знају да изненаде, реалан пласман ове године је од трећег до петог места.

 

Шкотска – и у овој земљи, рагби је други најпопуларнији спорт, одмах иза фудбала. У Шкотској има око 38 000 регистрованих рагбиста. У деветнаестом веку, Шкотска је била највећа европска сила. Кроз историју су имали успоне и падове. Шкотланђани су тренутно 7. на светској ранг листи. Учествовали су на свих осам светских купова, а највећи успех су остварили 1991. када су заустављени у полуфиналу. Последњи пут су наслов првака Европе освојили давне 1999. још док се играо Куп пет нација. Од тада траје двадесетогодишњи пост Брђана. Селектор Шкотске је Грегор Таунсенд, а капитен Џон Баркли. Таунсенд неће моци да рачуна на повређеног Риција Греја, али ту је његов брат Џони Греј. Добри играчи су још Стјуарт Хог, Томи Симур, Сон Мејтланд, Грег Лејдлоу и Фин Расел. Шкотска ће на свом терену дочекати Италију, Велс и Ирску, а гостоваће на Сен Денију и на Твикенхајму. Реално, Шкотска је тренутно за нијансу слабија од Енглеске, Велса и Ирске, али Шкотланђани ће сигурно у будћности имати амбиције да изађу из сенке ове велике тројке. Два Шкотска клуба Глазгов и Единбург су се пласирала међу осам најбољих ове сезоне у Купу шампиона. Сад је дошао час да њихова репрезентација покаже шта може. Гајимо симпатије према срчаним Келтима, те се надамо да ће и поред нешто слабијег скрама освојити титулу! Ипак жеље су једно, а могућности друго, тако да се Шкотској предвиђа пласман од трећег до петог места.

 

Енглеска – Иако наше емоције нису увек наклоњене тиму са ружом на грудима, не можемо да оспоримо да су највећа европска сила у рагбију. Иако је по популарности иза фудбала, у Енглеској има преко 2 000 000 регистровајих рагбиста, преко 2 000 регистрованих рагби клубова и 12 рангова домаћег такмичења у рагбију 15. Енглеска је била шампион Света у рагбију 7 и рагбију 15 и вицешампион у рагбију 13. Најславнији енглески рагби клубови су Лестер, Воспси и Бат. Капитен Енглеске је Овен Фарел, а селектор Еди Џоунс. Џоунс је сигурно међу десет најбољих рагби тренера икада. Овај човек је у прошлости успешно предводио Јапан и Аустралију. Данашњи Енглези нису ни сенка оне сјајне генерације из 2003. Сјајну генерацију за коју су играли: Вилкинсон, Луси, Робинсон, Коен, Муди, Џонсон, Далаглио, Викери… је тешко надмашити. Ипак данас су ту нове звезде, у скраму Маро Итозе, у линији отварач Овен Фарел. Добри играчи су још и Елиот Дејли, Мајк Браун, Бен Јангс, Џорџ Крус. Прошле сезоне Енглези су били очајни и завршили на петом месту. Ове године Енглезе чекају два тешка гостовања у Даблину и Кардифу, док ће у Лондону играти против Италије, Француске и Скотске. Можда ће управо овакав распоред пресудити, те би реално било да Енглези са скором 3-2 заврше на другом или трећем месту.

 

Велс – Рагби је национални спорт у Велсу, традиција, религија, део културе. У Велсу има око 80 000 регистрованих рагбиста. Најславнији велшки клубови су Кардиф Блузси, Оспрејси и Скарлетси. Велс је био шампион Света у рагбију седам 2009. Рагби 15 репрезентација Велса је учествовала на свих осам светских купова до сада. Највише успеха су имали 1987. када су освојили бронзану медаљу. Велшани су јако успешни у Купу шест нација, чак 11 пута су освајали Гренд слем и 20 пута Триплу круну. Капитен Велса је преискусни играч друге линије Алан Вин Џонс, а селектор је маг Ворен Гатланд. Овај новозеландски стручњак је један од најбојих рагби тренера свих времена. У прошлости је направио фантастичне резултате са Воспсима, Британским и Ирским лавовима и Велсом на чијој је клупи већ 12 година. Нажалост, Гатланд због повреда неће моци да рачуна на неколико играча светске класе. То су генијални центар Џонатан Дејвис, аријер и сјајни шутер Ли Халфпени, Тонганац Фалетау и крупни Џорџ Норт на крилу. Добри велшки бекови су Лијам Вилијамс, и Ден Бигар, не рачунајући повређене асове. Квалитетни скрамаши су Хрват Џастин Типурић и већ наведени Алан Вин Џонс. Селекција Велса је нанизала 10 победа за редом. Победили су Аустралију, Аргентину и Јужну Африку у тест мечевима прошле године. Велсу распоред иде на руку, јер ће на свом терену играти против два највећа конкурента Енглеске и Ирске. Да су сви играчи здрави, Велс би сигурно био главни фаворит за титулу, овако, мишљења смо да ће Велс завршити на другом или трећем месту, као што је често био случај у претходних 5 година.

 

Ирска – Ол Блекси су једна од најбољих спортских екипа на Свету. Нови Зеланд је јак у рагбију, као Србија у Ватерполу или САД у кошарци. Не примити ниједан есеј од Ол Блекса у утакмици је врашки тежак посао, али управо је то пошло за руком Келтима са Смарагдног острва. Крајем новембра прошле године, у Даблину је Ирска победила Нови Зеланд, притом не дозволивши Барету и друговима у црној опреми, да бар једном да положе лопту у есеј простор. Рагби је јако популаран у Ирској. Ирска има преко 150 000 регистрованих рагбиста. У 21. веку Ирска је 4 пута била првак Европе. Али њихови навијачи су гладни успеха на светској сцени. Ирска је тренутно друга на светској ранг листи, али на светском купу, зелени никада нису отишли даље од четвртфинала. То је заиста поражавајуће. Селектор Ирске је фантастични новозеландски стручњак Џо Смит, који је у прошлости успешно предводио Ленстер, а капитен је легендарни талонер протестанског Алстера Рори Бест. Ирци, католици и протестанти, републиканци и монархисти, англофили и англофоби, у овом спорту играју заједно. За Ирску игра по многима најбољи играч на свету, интелигентни отварац Џони Секстон. Добри бекови су још и Роб Карни, Роби Хенсоу и одлични деми Конор Мари. Квалитетни скрамаши су Шон Обрајан, Питер Омахони и снажна Ленстерова “стубина” Кијан Хили, који подиже преко 300 кг на чучњу. Ирска је први фаворит за освајање овогодишњег Купа шест нација, а ред би био да већ једном експлодирају и на светској сцени. Оцекујемо пуно од њих на јесен у Јапану.

 

 

Као и до сада правила су остала иста. Игра се једнокружно, свако против свакога. Победа вреди 4 бода, нерешено 2 бода, пораз 0 бодова, 1 бонус бод се добија за 4 или више постигнутих есеја на мечу и 1 бонус бод за пораз мањи од 7 поена разлике. Уколико селекције буду имале исти број бодова после пет кола, пресудиће поен разлика. Титулу првак Европе у рагбију 15 освојиће селекција која после одиграних пет кола, буде имала највише бодова.

Поред титуле победника Купа шест нација, традиционално свака победничка репрезентација на свакој утакмици има прилику да уграби и трофеј. Гренд Слем осваја репрезентација која победи у свих пет тест мечева, Триплу Круну осваја острвска селекција која победи све острвске ривале, Калкута куп осваја победник тест меча Шкотска-Енглеска, Миленијум трофеј осваја победник тест меча Ирска-Енглеска, трофеј Ђузепе Гарибалди осваја победник тест меча Италија-Француска, Сентерери Квејц осваја победник тест меча Ирска-Шкотска, трофеј Аулд Алијанс осваја победник тест меча Француска-Шкотска, а Доди Вер Куп осваја победник тест меча Велс -Скотска.

Очекује нас као и увек занимљиво првенство Шест нација за сезону 2019. 

Петак  21:00ч  Француска – Велс

Субота  15:15ч  Шкотска – Италија

             17:45ч  Ирска – Енглеска

 

И ове године уколико желите да се уз гледање утакмица, мало и забавите, Куп шест наицја је и за ову годину спремио Фантази менаџер. Буди селектор, састави победнички тим, такмичи се против својих пријатеља. За најбоље “прогнозере” Гинис (генерални спонозор такмичења) је спремио и награде.

 

Останите уз сајт рагби клуба Рад и пратите вести и дешавања у домаћем и светском рагбију!”

 

Komentari

Vaša korpa

PRIJATELJI KLUBA

Restoran "RAD" Crnotravska bb, Stadion FK Rad
Prodavnica bele tehnike i elektro materijala, nalazi na adresi Bratstva i Jedinstva 28c, Beograd 11211 Borča.